A, B, C Bölgeleri
/ İsrail ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında 1995 yılında imzalanan Oslo II Anlaşması’na göre Filistin topraklarının hangi idari rejime tabi olacağını gösteren sınıflandırma.Ramallah, Nablus, Cenin gibi büyük şehir merkezlerini içine alan A Bölgesi, Filistin Ulusal Yönetimi’nin otoritesi altındadır ve Batı Şeria’nın %17,2’sini oluşturmaktadır. Batı Şeria’nın %23,8’ini oluşturan B bölgesi, İsrail işgali altındadır ancak belediye hizmetleri ve mülki (sivil) idareden Filistin Yönetimi sorumludur. C bölgesi ise Batı Şeria topraklarının %59’unu oluşturur ve tamamen İsrail’in kontrolündedir. Oslo Anlaşması’nda B ve C bölgelerindeki kontrolün zaman içinde Filistin otoritesine devredileceği belirtilmiştir. Fakat barış sürecinin bozulmasıyla bu karar hayata geçirilmediği gibi İsrail işgali daha geniş sınırlara yayılmıştır. Bugün, A ve B bölgeleri 200’ün üzerinde dışa kapalı yerleşim bölgesinden oluşmaktadır ve bu bölgeler arasındaki geçişleri İsrail kontrol etmektedir. Filistin’in kontrolündeki A bölgesi sık sık İsrail’in saldırılarına uğramaktadır.
İsrail’in mutlak kontrol sahibi olduğu C bölgesinin %70’inde Yahudi yerleşim alanları yer almaktadır ve bu bölgede Filistinlilere imar izni verilmemektedir. Ayrıca Dünya Bankası’na göre Filistinlilerin bütçe açığını yarıya indirmelerine ve ekonomilerinin üçte bir oranında genişlemesine izin verecek olan Batı Şeria’nın doğal kaynakları ve boş arazilerinin büyük bölümü C bölgesinde yer almaktadır. Fakat Filistinliler bunlardan faydalanamamaktadır.
31 Temmuz 2019’da dönemin Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail’in Oslo Anlaşmalarını ihlal etmesi nedeniyle bundan sonra Batı Şeria topraklarının A, B ve C Bölgeleri olarak sınıflandırılmasının geçerliliğini yitirdiğini belirtmiştir. Bunun üzerine 25 Ağustos’ta Filistin Yerel Yönetimler Bakanlığı, tüm yerel makamlara doğal havzalar üzerindeki imar planlarını genişletme talimatı veren bir direktif yayınlamıştır.