&
loading
ATLA
Filistin Tarihi Osmanlı Fethinden İsrail Devleti’nin Kuruluşuna

Dördüncü Arap-İsrail Savaşı

/ 6-25 Ekim 1973 tarihleri arasında gerçekleşen bir tarafta İsrail’in diğer tarafta Mısır’ın yer aldığı bölgesel savaş. Araplar tarafından Ramazan Savaşı, İsrailliler tarafından Yom Kippur Savaşı olarak isimlendirilen bu savaş sadece Filistin meselesi açısından değil, tüm küresel siyaset açısından önemli sonuçlar doğurmuştur. / Yom Kippur Savaşı, Ekim 1973 Savaşı, Ramazan Savaşı

6 Ekim’de Mısır ordusu İsrail birliklerinin bulunduğu Süveyş bölgesine saldırı başlatmış, eş zamanlı olarak Suriye ordusu Golan Tepeleri’ndeki İsrail birliklerine karşı harekata girişmişti. İki taraf arasındaki sınırı belirleyen Bar Lev Hattı’nı geçerek İsrail mevzilerini ele geçiren Mısır, 24 saat içinde az sayıda can kaybı ile 80.000 askerini Süveyş kanalının diğer tarafına geçirmeyi başarmıştır. Mısır Kuvvetleri, 25 yılın ardından İsrail’e karşı kazandıkları kısmi başarıyı ilerletmeyip uluslararası diplomasinin devreye girmesini beklerken, Ariel Şaron liderliğindeki İsrail birlikleri 15 Ekim’de karşı saldırı başlatarak bu kez Süveyş Kanalı’nın batı kıyısını ele geçirip Kahire’ye yöneltmişti. Açıktan ABD desteği ile ilerleyen İsrail’i durduramayan Arap koalisyonu, bu kez ekonomik baskı araçlarını devreye sokmuştur. Bu çerçevede Suudi Arabistan’ın başını çektiği Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) 17 Ekim’de İsrail’in müttefiki olan ülkelere petrol ambargosu uygulayacağını açıklamış ve bunu hayata geçirmişti. Kalkınmış batılı ekonomilerin en önemli hammadde kaynağı durumundaki petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanma birçok krizi tetikleme potansiyeli taşıdığı için uluslararası güçler en azından durumun kötüye gitmesini önlemek üzere harekete geçmiştir. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ve SSCB Dışişleri Bakanı Andrei Gromyko tarafından hazırlanan ve 22 Ekim’de sunulan ateşkes anlaşması savaşın taraflarınca kabul edilmiştir. Savaş her ne kadar başlarda Arap koalisyonunun galibiyeti ile başladıysa da ilerleyen aşamalarda İsrail lehine dönmeye başlamış ve iki tarafın da mutlak zafer elde edemediği bir durum ortaya çıkmıştır. 

Savaşta Mısır 9 bin can kaybı, 15 bin yaralı verirken, 300 uçağını kaybetmiştir. Suriye 3 bin 500 can kaybı, 9 bin yaralı vermiş, 160 uçağı kullanılamaz hale gelmiştir. Mısır ve Suriye toplam 1.800 tankını kaybetmiştir. İsrail ise 2 bin 552 can kaybı, 6 bini aşkın yaralı vermiş, 114 uçağı, 800 tankı kullanılmaz hale gelmiştir. 

 

Yom Kippur Savaşı 

Bkz: Dördüncü Arap İsrail Savaşı

 

Ekim 1973 Savaşı 

Bkz: Dördüncü Arap İsrail Savaşı

 

Ramazan Savaşı

Bkz: Dördüncü Arap İsrail Savaşı