Gazze Filosu Uluslararası Dayanışma ve Devlet Korsanlığı
Thomas Sommer-Houdeville
Kitabın ÖnizlemesiHakkında
Gazze Filosu Uluslarası Dayanışma ve Devlet Korsanlığı
İsrail’in Gazze ambargosunun ve Filistinlilere yaptığı zulmün haberleri, medyanın ilgisizliğine rağmen dünyaya yayıldıkça, orada yaşananlara karşı dünya kamuoyunda belirgin bir tepki oluşmaya başladı. Her milletten binlerce insan önce yapılanları sözle kınadı, eleştirdi. Ardından insani yardım kafileleriyle, filolarıyla ambargonun kırılması mücadelesi başladı.
Gazzelilere insani yardım götürmek için bir gemi filosu kurmak… Daha önce birkaç kez denenen bu girişim, İsrail’in Gazze’ye saldırması ve ambargoyu ağırlaştırması sonrasında yeniden gündeme geldi. Yunanlılar, İsveçliler, İrlandalılar, İngilizler, Fransızlar, Amerikalılar ve Türkler ortak bir çalışma içerisinde halkları seferber ettiler, yardım topladılar, gemilerin hazırlanmasını başardılar. Mavi Marmara da bu gemilerden biriydi. Her aşamasında başka belalarla uğraşan bu ekip, sonunda gemileri yola çıkarmayı başardı. Amaç sivil gemilerle, Gazze’ye insani yardım götürmekten ibaretti. İsrail’in bu harekâtı engellemeye çalışacağı tahmin ediliyordu, ama bunu herkese açık uluslararası sularda, üstelik silah zoruyla yapması beklenmiyordu. 31 Mayıs 2010’da, İsrailli komandoların saldırısına uğrayan Mavi Marmara’da 9 silahsız Türk öldürüldü. Yapılan devlet korsanlığıydı…
Fransız araştırmacı Thomas Sommer-Houdeville, bu organizasyonun başından sonuna kadar içinde olan biri. Bu kitapta, organizasyonun ilk hazırlıklarından saldırıya, tutukluluk döneminden sınır dışı edilme sürecine kadar bütün olayları bir hikâye akıcılığında anlatıyor.