&
loading
ATLA
Diplomatic Condolences: iIeological Positioning in the Death of Yasser Arafat

Kudüs mutasarrıfı Ahmet Macid Bey’in merkeze gönderdiği rapor Osmanlı Devleti’nin ve devlet adamlarının Filistin’e verdiği kıymeti gösterir niteliktedir. 16 Ağustos 1913 tarihli raporunda Ahmet Macid Bey; Filistin’i Hazret-i Musa’nın dolaştığı güzergâh, Hz. İsa’nın doğduğu topraklar ve İslam’ın ilk kıblesi şeklinde tanımlamaktadır. Bölgenin Osmanlı Devleti nazarında manevi değerinin yanı sıra mülkî ve siyasî anlamının da olduğunu belirten Ahmet Macid Bey ecnebilerin Filistin’de emelleri uğruna giriştikleri faaliyetlerine dikkat etmek gerektiğinin altını çizmiştir. Tüm çabalara rağmen raporda dahi öngörülen ecnebi emelleri 1917’de gerçekleşmiş ve 1913’te yaşanan manevi sarsıntı Filistin’in kaybıyla yeniden ve belki daha şiddetli olarak tekrar yaşanmıştır.

Filistin kıt’asının tarih-i edyân nokta-i nazarından hâiz olduğu ehemmiyet-i mahsusa müstağni-i arz ve beyandır. Mehd ve mezâr-ı İsa ve cevelangâh-ı Musa’yı hâvî olduğu ecilden matmah-ı enzâr-ı milel olan bu memleket, beynü’l asâr menâkıb-ı mühimme-i İslamiye ile de pîrâyedâr olduğundan…

Kaynaklar
1. BOA, DH. SYS, nr: 27/6.
2. Zekeriya Kurşun, “Ortadoğu Neden Vazgeçilmezdir?” ORDAF, Temmuz 2014. https://ordaf.org/ortadogu-neden-vazgecilmezdir/ (erişim tarihi: 19.04.21)